maandag 6 mei 2013

Kaart Groningen - Nederland Vakantie

Kaart Groningen, steden, wegen, spoorwegen: CIA
Groningen is een van de 12 provincies van Nederland. De provincie ligt in het noordoosten van het land en telt ongeveer 582.161 inwoners (september 2012). De hoofdstad is Groningen.

Groningen grenst in het zuiden aan de provincie Drenthe en in het westen aan Friesland. In het oosten grenst de provincie aan de deelstaat Neder-Saksen in buurland Duitsland.

De provincie ligt in het noorden aan de Waddenzee en in het noordoosten aan de inhammen van de rivieren de Dollard en de Eems.

Bij de provincie horen drie kleine Waddeneilanden: Dit zijn de onbewoonde eilanden Rottumeroog, Rottumerplaat en Zuiderduintjes.

Gemeenten Groningen
De provincie Groningen telt 23 gemeenten. Dit zijn Appingedam, Bedum, Bellingwedde, Delfzijl, Eemsmond, Groningen, Grootegast, Haren, Hoogezand-Sappemeer, Leek, Loppersum.

De Marne, Marum, Menterwolde, Oldamt, Pekela (met Oude en Nieuwe-Pekela), Slochteren, Stadskanaal, Ten Boer, Veendam, Vlagtwedde, Winschoten, Winsum en Zuidhorn.

Vakantie
De provincie Groningen is beroemd om de vele borgten, zoals de Freylemaborg in Slochteren. Verder trekt de stad Groningen veel bezoekers.

De plaatsen Bourtange, Bad Nieuweschans en Oudeschans, die langs de Duitse grens liggen, zijn vestingdorpen.

Belangrijke natuurgebieden in de provincie zijn het Nationaal Park Lauwersmeer en de natuur in Westerwolde en het Westerkwartier. Ook de Hortus van de plaats Haren trekt veel belangstellenden.

Populair bij toeristen is ook het wadlopen naar de Waddeneilanden Rottumeroog, Rottumerplaat en Zuiderduintjes wanneer stukken van de Waddenzee bij eb droogvallen.

Steden Groningen
Naast de hoofdstad Groningen zijn een aantal andere plaatsen in de provincie: Hoogezand, Stadskanaal, Veendam, Delfzijl, Winschoten, Haren.

Appingedam, Leek, Ter Apel, Oude Pekela, Bedum, Sappemeer, Winsum, Musselkanaal, Zuidhorn, Wildervank, Tolbert, Uithuizen.

Bij de stad Groningen ligt een vliegveld waar internationale vluchten worden uitgevoerd.

Een belangrijke havenplaats in de provincie is Eemshaven.

Kaart gemeenten Groningen
De onderstaande blanco kaart toont de ligging van de gemeenten in de Noordoost-Nederlandse provincie Groningen.

Kaart Groningen, gemeenten: CBS

Kaart Groningen
Groningen grenst aan de provincies Friesland en Drenthe. In het oosten grenst de provincie aan huurland Duitsland. De hoofdstad is Groningen.

Kaart Groningen, topografie, steden, wegen, rivieren, meren, spoorwegen: US Army